Passa al contingut principal

Estovalles grogues


Es va vestir amb la roba nova, comprada per a l'ocasió. Havia revisat el seu  armari, res del que hi tenia li va semblar adient per la trobada. Això em va massa estret, aquest em marca la panxa, això està passat de moda, això és massa formal...  A la botiga va trobar un conjunt que no era massa del seu estil, però li semblava que així donaria més bona impressió. 
Havia gastat més del que caldria i hauria de retallar despeses per arribar a finals de mes, però estava convençuda de la seva inversió.

Es revisava  al mirall de dalt a baix abans de sortir, no estava satisfeta de com es veia, però això era del tot impossible, mai passaria. Decidida a no donar més tombs al seu aspecte, va sortir de casa i enfilant el carrer amunt s'anava dient que tot aniria bé i ella estaria del tot correcta. S'ho repetia com un mantra, de vegades mentalment, de vegades en veu molt baixa. 

S'acostava al lloc de la trobada. Li va dir que aniria amb un pantaló blau i una camisa rosa. Aquesta descripció l'havia preocupat, una combinació atrevida? Pot ser era  un modern i s'arriscava amb la vestimenta. El restaurant on havien quedat l'ajudaria a recollir una mica més d'informació sobre la persona amb qui s'havia citat per mitjà d'aquella aplicació moderna. Era la seva primera vegada, la primera concreció de tantes i tantes converses buides mantingudes amb altres usuaris. Aquest, semblava realment interessat en ella, en els seus gustos, les seves aficions, els seus neguits... 

Es va parar davant del local que ell li havia indicat. Per fora no tenia res d'especial, era més aviat corrent, no semblava luxós i s'entreveien unes taules amb estovalles de quadres. Va entrar tota tremolosa i el seu neguit va augmentar en veure que atreia força mirades perquè anava massa mudada per aquell lloc. S'escapolí cap a un costat discret de la barra on li va demanar al cambrer per la seva cita i per la taula reservada. No li sonava ningú amb aquest nom, però com que la nit era tranquil.la, com totes, el podia esperar  fins que arribés. No hi hauria problema per aconseguir taula. Amb una beguda a la ma, alternava el pensament de fugir abans que la seva cita la vegues vestida com per anar a un restaurant de luxe, amb l'optimisme i l'esperança de que podria ser un bon sopar. 

El racó que havia escollit va resultar ser un bon lloc per observar el local i els clients. Les taules es  repartien en dues rengleres, força juntes les unes amb les altres per aprofitar l'espai. Les cobrien unes estovalles de quadrets de vichy grocs i blancs força deslluïdes i amb  taques visibles. Les cadires tenien unes quantes dècades, estaven desgastades i algunes coixejaven , fent que qui hi estava assegut es passés l'àpat en una mena de dansa  perdent i retrobant la posició. De les parets en penjaven sense cap ordre uns tapissos emmarcats amb escenes de cacera i paisatges muntanyosos que donaven una atmosfera encara més llòbrega  al local. Als comensals semblava  no preocupar-los massa tot plegat i anaven menjant i bevent vi en vasos curts. Alguns cridaven com si la resta fossin sords i altres parlaven entre ells en un murmuri acompanyat de mirades que semblaven afirmar o negar el que es deia. Cap somreia, tot semblava contagiat per aquella foscor i decadència. 

La nit avançava i ningú que entrés preguntava per ella. Havia acabat la beguda i se sentia intranquil.la, per l'aspecte d'alguns clients. Abans de marxar va revisar el mòbil i el xat de missatges de l'aplicació. Res. En clicar damunt de la foto de la seva cita, va veure que el seu perfil estava esborrat. Es va sentir perduda, indefensa i espantada. Aguantava les llàgrimes per orgull i per no cridar l'atenció de ningú del seu voltant. Va trucar un taxi mentre sortia i el va esperar empegada a la porta del restaurant, sense gosar a fer un pas en aquell carreró fosc. Un cop asseguda i segura de camí cap a casa, es va deixar anar i va aconseguir plorar, encara que en  silenci. 

Li va costar temps refer-se del sostrac, de la por i de la humiliació. Cada dia entrava a l'aplicació i buscava aquell que l'havia posat en aquella situació. A poc a poc va anar aprenent a moure's d'una manera diferent, en va descobrir els secrets i els laberints. El va localitzar emprant la seva fotografia amb una altra identitat. 

Dos mesos després, en anar a obrir el restaurant, van trobar un un home assegut a la porta impedint el pas. No es movia. L'havien  lligat a la cadira de mans i peus i l'havien colpejat fins a la mort. Duia una camisa rosa, uns pantalons blaus i unes estovalles de quadres de vichy embolcallades al coll. Li faltava la cartera. No es va poder saber mai qui l'havia assassinat, ningú es va recordar d'aquella dona vestida de gala en una punta de la barra.


Entrades populars d'aquest blog

Una casa que perd la pell

El Sintet era un home de poques paraules i de poques accions . Vivia sol en una casa amb un gran pati a la part alta del poble. Tenia les persianes sempre baixades, com si dins no hi hagués cap moviment. La façana havia anat perdent el color i l'arrebossat de les parets queia en alguns trams, semblava que  li anessin traient la pell a poc a poc. Una porta gran de fusta era la frontera infranquejable. Dins només, el territori propi.  Feia molts anys, d'ençà que havia mort la seva dona, que ningú hi entrava. Només de tant en tant qui portava un electrodomèstic nou, el revisor del gas...Aquest fet generava rumors de tota mena sobre l'interior: que si vivia envoltat d'escombraries, que si havia cremat els mobles...Sortia a comprar al poble i sovint també marxava en el seu cotxe atrotinat  a la ciutat. No se l'havia vist mai pel bar, tampoc anava a  les reunions de l'agrupació de pagesos. Vivia en el que semblava un silenci permanent en aquella casa d'aparença ad

Les dones i la pedra

E ntrevistes a les escultores Núria Carreras, Ingrid Tost i Emma regada, participants en  la segona edició de Maldant la Pedra.  https://maldantlapedra.cat/ D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Emma Regada, Núria Carreras, Ingrid Tost, detall    Núria Mallol.  Fotografia: Michell Rivas Canals SVC. https://vimeo.com/506450181 ; https://www.instagram.com/guajirixnay/ Maldà és un micropoble de la comarca de l'Urgell, Lleida, que com molts altres, viu la pèrdua de població i el creixement de la mitjana d'edat dels seus habitants. Es busquen recursos i s'exploren iniciatives per poder esquivar el que semblaria inevitable: cases buides i carrers en silenci. De moment hi ha escola i un bar, dos indicatius de  que el poble encara batega. El món rural ha de lluitar a més a més contra estereotips: no és un indret idíl·lic, però tampoc  un desert cultural. I aquí és on entren iniciatives com la que esmentem, que tenen un valor, cultural, artístic i simbòlic. L'entorn és abunda

Silvestre

Segons el diccionari,silvestre és alló que creix al camp o la selva de manera natural, quelcom no domesticat.  Reconec que ara mateix la única cosa que tinc de silvestre és el meu pentinat , però de tant en tant m'agafa el rampell i sóc aire en moviment buscant racons en el pensament sense cultivar. En la meva vida busco l'organització i l'ordre sense sort, tard o d'hora tot sembla agafar vida pròpia  i es desordena d'acord amb  normes lliures i indesxifrables.