Passa al contingut principal

Les espurnes de memòria

La padrina va estar malalta gairebé un any. Van ser uns mesos llargs, interminables. Un temps en el que la seva ment anava i venia. De vegades era coherent, ens reconeixia i recordava qui era ella. En altres moments es tornava una nena petita que cridava la seva mare. Era una situació estranya, veure la que havia estat una gran força materna, tornant de nou a la menudesa de la infància. De nou era fràgil, tornava a un món que ja li semblava perdut. S'associava  la seva demència però jo ho veia com un retorn al que era, com un reconeixement de totes les seves febleses, als sentiments que mai havia gosat expressar. Demanava per una mare que havia  perdut als pocs anys de néixer i segurament li vagarejaven records, l'escalfor d'una falda, d'uns batecs que l'asserenaven. Era qui la treia dels mals sons, dels nocturns i d'aquells que anava vivint al llarg del dia. La claror del sol no els apaivagava, sinó que els obligava a viure de cos i de ment. La mare era l'absència, el refugi i la va aconseguir trobar al final de la seva vida. 
Els darrers mesos ja no es movia del llit, i es va perdre en els seus deliris, en un món fantàstic, caòtic i desordenat en el que els dies i les nits eren la mateixa cosa. M'ho imagino com una sala plena de gent que apareixia i desapareixia sense cap ordre cronològic, segurament obeint a les espurnes que la memòria li anava oferint. 
Havia estat una dona alta pel seu temps, venia de mena forta i ben aviat la van acostumar a la feina dura al camp. El seu marit, el padrí, era poca cosa físicament. Ella morena amb els ulls foscos i ell ros i amb els ulls blaus. Una parella repte per al fotògraf del casament que va composar un retrat amb el nuvi assegut i la núvia de peu als seu costat per a que no es fes tant evident que ella era el superava en alçada. 
Ara era al llit, s'havia tornat menuda, com un farcell, encongida en si mateixa. No quedava res de la seva força, de les hores al sol i de la resistència al treball. No es  volia apagar, segurament li quedaven encara fantasmes per rebre en aquella habitació en la que estava  des de feia mesos. Al final la va vèncer al vida mateixa, que va decidir que ja se n'anava. La seva ànima va quedar-se per un temps per casa, em venia a veure quan jo dormia a la que havia estat la seva cambra. Pintada i remoblada encara va tardar en deixar de ser seva. 
Després de tots aquests anys, quan vaig a la casa, ara buida, encara em sembla que la sento (la pressento), que em mira i parla amb els altres habitants que com ella, resten a la casa. No han marxat i han de quedar-se per vetllar la memòria fallida, apegats a una casa que va ser aixopluc de vàries generacions. M'agradaria que al menys, hi convisquin en pau. 

Entrades populars d'aquest blog

Pluja

Els paraigües només ens paren la pluja per damunt del cap, però se'ns mullen les cames, els peus, les sabates, la bossa... Ens creiem enganyosament coberts. Apareixen tolls al terra que trepitgem confoses entre totes les altres accions a les que ens obliga la pluja: aguantar el paraigües, patir el baf de les ulleres, esquivar els altres vianants... Posem els peus a l'aigua perquè ens hem parat ben bé al mig del bassal, no l'hem vist aparèixer en el nostre trajecte . Ens sobta l'esquitx del líquid amarat de terra.  Així és com la Maria va trepitjar el seu propi aigüerol, aquell que l'esperava inevitablement,  embolcallada per mar de persones que només van procurar  no esquitxar-se en  l'impacte dels peus d'ella sobre el terra amarat d'aigua embassada.  Se li va embrutar tota la part baixa del pantaló i notava la fredor dins de les sabates. Hauria de passar tot el dia amb aquella roba que s'aniria assecant amb el trànsit de les hores. Algunes peces que...

Les dones i la pedra

E ntrevistes a les escultores Núria Carreras, Ingrid Tost i Emma regada, participants en  la segona edició de Maldant la Pedra.  https://maldantlapedra.cat/ D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Emma Regada, Núria Carreras, Ingrid Tost, detall    Núria Mallol.  Fotografia: Michell Rivas Canals SVC. https://vimeo.com/506450181 ; https://www.instagram.com/guajirixnay/ Maldà és un micropoble de la comarca de l'Urgell, Lleida, que com molts altres, viu la pèrdua de població i el creixement de la mitjana d'edat dels seus habitants. Es busquen recursos i s'exploren iniciatives per poder esquivar el que semblaria inevitable: cases buides i carrers en silenci. De moment hi ha escola i un bar, dos indicatius de  que el poble encara batega. El món rural ha de lluitar a més a més contra estereotips: no és un indret idíl·lic, però tampoc  un desert cultural. I aquí és on entren iniciatives com la que esmentem, que tenen un valor, cultural, artístic i simbòlic. L'en...

Secans

La llum del sol l'enlluernà quan sortí del camí arbrat i s'abocà a les grans planes de terra groguenca i marró. Havien segat els cereals abans de l'estiu i la calor del sol de ponent ressecà la terra, que resistia l'envestida amb la seva escorça endurida per la manca d'aigua.  La tardor seria el temps de preparar-los per als conreus, però mentre, restaven allí, extensos llençols sobre els que caminar trepitjant les tiges que havien sobreviscut al pas de les màquines. La mirada es perdia confosa buscant-ne el final. Com en un desert, es pot perdre l'orientació i caminar desorientada entre paratges aparentment indistingibles. Per fortuna,  un petit bosquet marcava un límit i un punt d'orientació. Era un viatge en companyia dels ocells i dels petits animals que de ben segur espiaven des de les restes d'algun marge de rocs els seus moviments.  El sol escalfava encara i deixava que l'ombra del seu cos caigués sobre el terra per començar-ne una persecució ...