Passa al contingut principal

Menesters

Menesters és una paraula que deia molt sovint el meu padrí matern, el Miquel. El recordo com un home tranquil, poc parlador i de no entrar en conflicte si no calia. Tal com era la meva padrina, una dona de "rompe y rasga", pot ser es tractava més que res d'una estratègia de supervivència pacífica. Va morir quan jo tenia nou anys i amb ell va marxar la comprensió i acceptació incondicional de la meva manera de ser: despentinada, inquieta, xerraire i preguntona. 

Va nèixer en una casa de pagesos i ell o va ser tota la vida. El seu pare era una home de fer la seva, pel que expliquen, podem dir que era "actiu". La mare era una dona pausada i molt de missa, al contrari d'ell. El matrimoni va tenir quatre fills : dos nois i dues noies. Per influència de la mare van estar ben relacionats amb el clergat i gràcies  això es nois de la casa havien aprés a llegir i escriure a l'escola dels capellans. Una de les germanes es va fer monja i li van preparar una aixovar i va rebre un dot com si es casés. Al cap de poc d'ingressar la Barcelona, la seva ordre la va enviar a Andalussia, des d'on van notificar a la família que havia mort. Mai van saber on estava enterrada i per descomptat, on era el dot. 

Quan el Miquel era jove, va començar  la guerra de l'Àfrica i per edat, li va tocar anar al front. Un cop passat aquest primer procés de selecció, els nois encara se'n podien deslliurar o escurçar el temps de reclutament a canvi del pagament d'una determinada quantitat de diners a les autoritats locals. A casa del padri no va voler pagar, tot i que s'ho podien permetre. Mai hem pogut esbrinar perqué  el seu pare va prendre aquesta decisió que abocava de manera gairebé segura al seu fill a la mort. Pocs nois van sobreviure a aquest enforntament, això pot ser ell no ho sabia encara. Gràcies a que sabia llegir i escriure, el padrí va acabar destinat a infermeria i a fer altres feines diverses, fet que va portar a  que la seva relació amb els camps de batallà es limités a encendre les bengales a la nit per a que els seus companys  hi poguessin veure. Va escriure un diari en dos petits quaderns que han esdevingut un tresor familar (que jo ja no tinc). 

HI va estar cinc anys i la vida al poble havia anat  fet el seu curs. Va buscar una noia per casar-se, la meva padrina , que era bastant més jove. A la seva joventut s'hi sumava un caràcter indomable però també fortalesa física guanyada a base d'hores al camp des de ben petita. Els tarannàs de la parella eren ben diferents però es complementaven molt bé. El padrí era de cantar a missa cada setmana i ella no posava els peus a l'esglèsia si no era per causa major.

Va morir en silenci mentre dormia al costat de la padrina,tota una al.legoria del seu pas pel món. Ella encara el va sobreviure uns quants anys i va marxar amb molta menys discreció que ell.  La seva vitalitat  la va fer agafar-se a la vida amb la ment perduda i el cos fort. 

Al meu padrí el recordo no massa alt, amb els ulls blaus. Havia estat ros però jo ja el vaig conèixer amb els cabells blancs i la pell curtida pel sol del tros. Era silenciós, de pocs escarafalls i crec que per això va morir en silenci. Em feia gràcia quan li sentia emprar la parula menester: "he de fer un menester", "això ho guardaré, pot ser ho podrem menester". Ja llavors em sonava molt d'abans, però l'associo sempre al seu record.

Vagi aquí el meu petit, senzill, parcial ,  però sincer homenatge al meu padrí Miquel. 

(Fotografia del fons familiar)



La guerra de l'Àfrica va ser la conseqüència de la divisió del Marroc entre França i Espanya l'any 1906. Sota la protecció espanyola havia quedat la part nord del país. Suposava un espai ric en recursos naturals i una oportunitat de domini estratègic i militar. Els habitants locals, com era de suposar, no estaven contents amb aquesta ocupació i encara menys amb l'explotació de les mines de la regió. Va començar un enfrontament armat que va perdre força durant la primera guerra mundial, ja que els espanyols es van estimar més no fer massa soroll . En acabar aquest conflicte l'any 1919, es van tornar a moure les tropes cap a la zona i va esclatar la guerra del Rif o Segona Guerra del Marroc que va suposar la mobilització de milers de joves  Hi  van passar gana i tota mena de penúries.. Molts d'ells van morir al camp de batalla i  suposo, que també a causa de les males condicions en que els nois havien de sobreviure. Es va posar fi al conflicte l'anys 1926 amb l a rendició del líder Abd-el-Krim i l'any 1927 i aquí es van acabar  les operacions militars al Marroc. 
Font: Revista Sàpiens. Desembre 2021, nº 237. Text d'Oriol Farrés. 




Entrades populars d'aquest blog

Una casa que perd la pell

El Sintet era un home de poques paraules i de poques accions . Vivia sol en una casa amb un gran pati a la part alta del poble. Tenia les persianes sempre baixades, com si dins no hi hagués cap moviment. La façana havia anat perdent el color i l'arrebossat de les parets queia en alguns trams, semblava que  li anessin traient la pell a poc a poc. Una porta gran de fusta era la frontera infranquejable. Dins només, el territori propi.  Feia molts anys, d'ençà que havia mort la seva dona, que ningú hi entrava. Només de tant en tant qui portava un electrodomèstic nou, el revisor del gas...Aquest fet generava rumors de tota mena sobre l'interior: que si vivia envoltat d'escombraries, que si havia cremat els mobles...Sortia a comprar al poble i sovint també marxava en el seu cotxe atrotinat  a la ciutat. No se l'havia vist mai pel bar, tampoc anava a  les reunions de l'agrupació de pagesos. Vivia en el que semblava un silenci permanent en aquella casa d'aparença ad

Les dones i la pedra

E ntrevistes a les escultores Núria Carreras, Ingrid Tost i Emma regada, participants en  la segona edició de Maldant la Pedra.  https://maldantlapedra.cat/ D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Emma Regada, Núria Carreras, Ingrid Tost, detall    Núria Mallol.  Fotografia: Michell Rivas Canals SVC. https://vimeo.com/506450181 ; https://www.instagram.com/guajirixnay/ Maldà és un micropoble de la comarca de l'Urgell, Lleida, que com molts altres, viu la pèrdua de població i el creixement de la mitjana d'edat dels seus habitants. Es busquen recursos i s'exploren iniciatives per poder esquivar el que semblaria inevitable: cases buides i carrers en silenci. De moment hi ha escola i un bar, dos indicatius de  que el poble encara batega. El món rural ha de lluitar a més a més contra estereotips: no és un indret idíl·lic, però tampoc  un desert cultural. I aquí és on entren iniciatives com la que esmentem, que tenen un valor, cultural, artístic i simbòlic. L'entorn és abunda

Silvestre

Segons el diccionari,silvestre és alló que creix al camp o la selva de manera natural, quelcom no domesticat.  Reconec que ara mateix la única cosa que tinc de silvestre és el meu pentinat , però de tant en tant m'agafa el rampell i sóc aire en moviment buscant racons en el pensament sense cultivar. En la meva vida busco l'organització i l'ordre sense sort, tard o d'hora tot sembla agafar vida pròpia  i es desordena d'acord amb  normes lliures i indesxifrables.